NVZF-cursus Beweegziekenhuizen

De NVZF organiseert voor de 3e keer de 5-daagse cursus Beweegziekenhuizen, start najaar 2019 (VOL).

Informatie over de cursus

Patiënten brengen in het ziekenhuis gemiddeld 90% van de dag liggend of zittend door, ondanks dat iedereen het belang ziet van bewegen. Vaak leidt een ziekenhuisopname bij ouderen of mensen met een beperkte lichamelijke conditie tot een sterke fysieke achteruitgang en verminderde zelfredzaamheid.

Vrijwel alle ziekenhuisfysiotherapeuten richten zich, veelal op projectbasis, in meer of mindere mate op het meer bewegen van patiënten tijdens een opname.

Met ondersteuning van docenten uit vijf ‘koploper-ziekenhuizen’ ga je een projectplan maken en starten met de implementatie van een product of interventie in je eigen ziekenhuis om het beweeggedrag van patiënten te bevorderen. Ook delen de docenten en sprekers hun kennis en ervaring door het geven presentaties en rondleidingen in hun ziekenhuis.

In het ochtendprogramma van de cursusdagen staat het werken aan het eigen projectplan en de start van de implementatie van het plan centraal; in de middag worden presentaties en rondleidingen verzorgd. Thema’s die tijdens de cursus aan de orde komen zijn: het analyseren van belemmerende en bevorderende factoren, een multidisciplinaire aanpak, het meten en evalueren van beweging, het maken van een implementatieplan, implementatiestrategieën, en pr en communicatie binnen en buiten het ziekenhuis.

De NVZF heeft deze 5-daagse cursus ontwikkeld in samenwerking met collega’s van het

  • Deventer Ziekenhuis,
  • LUMC Leiden
  • Radboudumc Nijmegen
  • UMC Utrecht
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei.

De ontwikkeling van deze cursus is mede mogelijk gemaakt door het KNGF.

Doel van de cursus

Na deze cursus heeft de deelnemer een projectplan voor het implementeren van een product of interventie in het eigen ziekenhuis om het beweeggedrag van patiënten te bevorderen en is een start gemaakt met de implementatie hiervan. Ook is de deelnemer op de hoogte van de werkwijze, de implementatiestrategie en producten/interventies in deze van vijf ‘koploper-ziekenhuizen’.

Trefwoorden: