Week van de ziekenhuisfysiotherapeut van 9-12 november

8 okt 2020
In de ‘Week van de ziekenhuisfysiotherapeut’ van 9-12 november organiseert de NVZF dagelijks digitale inhoudelijke sessies van 1 uur.

Schrijf je nu in voor één of meerdere sessies!

Deze ‘your daily sessions’ vinden plaats van 16.00-17.00 uur via Teams. De thema’s zijn bekend en de inschrijving staat open. Schrijf je nu in! Klik hiervoor op de link bij het betreffende thema. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Programma

Maandag 9 november
Thema: Fysiotherapeutisch behandelprotocol voor de CVA-patiënt in de ziekenhuisfase

 • Presentatie over het Visietraject ziekenhuisfysiotherapie
  • De ziekenhuisfysiotherapie bevindt zich in een dynamisch zorgveld. Ontwikkelingen zoals de juiste zorg op de juiste plek, doelmatige inzet van beschikbare middelen, netwerkzorg rondom en in samenwerking met de intramurale setting en regionalisering zijn van invloed op ziekenhuisfysiotherapie. Sinds twee jaar komen diverse vertegenwoordigers van de ziekenhuisfysiotherapie (hoogleraren, NVZF, VLF, F-UMC en KNGF) op regelmatige basis bijeen. Deze groep heeft het initiatief genomen om de uitkomsten van deze bijeenkomsten nader uit te werken tot een zogenaamd visietraject ziekenhuisfysiotherapie. In 2019 is een plan van aanpak geformuleerd. De doelstellingen hiervan liggen binnen de thema’s: ziekenhuisprotocollen, klinimetrie en indicatiestelling, beweegziekenhuizen en scholing. Tijdens deze presentatie hoor je meer over dit traject.
 • Presentatie over het fysiotherapeutisch behandelprotocol voor de CVA patiënt in de ziekenhuisfase
  • Vanuit de werkgroep Protocollen (beheer, vernieuwing en onderbouwing van ziekenhuisprotocollen) die deel uitmaakt van het landelijke Visietraject ziekenhuisfysiotherapie is de opdracht gegeven tot de formulering van een fysiotherapeutisch behandelprotocol voor de CVA-patiënt in de ziekenhuisfase. Drs. Muriel Rutgers-Koolstra en prof. dr. Gert Kwakkel hebben dit protocol geschreven op basis van bestaande protocollen. In deze sessie wordt het protocol toegelicht. Een leesgroep van collega’s uit diverse ziekenhuizen is gevraagd haar reactie te geven. De resultaten hiervan zijn verwerkt. Het streven is dit protocol landelijk te implementeren. 

Sprekers

 • Muriel Rutgers-Koolstra, MSc, Fysiotherapeut, sociaal cultureel wetenschapper, afdeling revalidatiegeneeskunde, unit neurorevalidatie, Locatie VUmc Amsterdam UMC
 • Prof. Dr. Ton Lenssen, Hoogleraar Klinische Fysiotherapie, Afdeling Fysiotherapie, MUMC+


Dinsdag 10 november
Thema: COVID-19 en ziekenhuisfysiotherapie

 • Presentatie over de langdurige gevolgen van coronabesmetting
  • Naarmate de ‘Coronavirus disease 2019’ (COVID-19) pandemie zich verder ontwikkelt komen we meer en meer te weten over de impact van dit virus. Gedurende de laatste maanden werd duidelijk dat, zelfs na een milde COVID-19 infectie, een bepaalde groep van mensen langdurige klachten kunnen ervaren. Gedurende deze presentatie zal ik de huidige evidentie en bevindingen presenteren aangaande blijvende klachten na COVID-19.  
 • Interactieve uitwisseling ervaringen, kennis en adviezen over fysiotherapeutische zorg bij coronapatiënten in het ziekenhuis

Spreker:

 • Maarten Van Herck, PhD researcher Hasselt University


Woensdag 11 november
Thema: Oncologie en ziekenhuisfysiotherapie

 • Presentatie over De oncologische patiënt: trainingsprikkels in de klinische fase
  • Exercise in patients with hematologic cancer: research meets practice. In deze sessie zullen drie experts hun blik werpen op inspanning en training voor patiënten opgenomen op de afdelingen oncologie en hematologie. De laatste inzichten op gebied van onderzoek worden gepresenteerd vergezeld van ervaring en inzichten uit de praktijk.

Sprekers:

 • Laurien Buffart PhD, Bewegingswetenschapper en epidemioloog, Radboudumc, Universitair docent Amsterdam UMC
 • Gerben van Hinte MSc, Fysiotherapeut en klinisch gezondheidswetenschapper, Radboudumc
 • Lando Janssen MSc, arts-onderzoeker Radboudumc


Donderdag 12 november
Thema: Beweegziekenhuizen

 • Presentatie KNGF Standpunt Beweegziekenhuizen
  • In Nederland zijn verschillende beweegziekenhuis initiatieven gestart om onnodige bedrust en inactiviteit te reduceren. Er is heel veel informatie beschikbaar en mede daardoor vinden veel fysiotherapeuten het lastig: Waar vind je de juiste informatie? Wie heeft dit al gedaan? Ga ik het wiel opnieuw uitvinden? Steeds weer blijkt dat er een handzaam document ontbreekt waarin de bestaande evidence-based en best-practice kennis begrijpelijk, praktisch toepasbaar en overzichtelijk is weergegeven. Het afgelopen jaar is daarom hard gewerkt aan het ontwikkelen van een standpunt beweegziekenhuizen. Ben jij benieuwd naar de inhoud van het standpunt? Sluit dan aan bij deze sessie.
 • Presentatie NVZF-aanmoedigingssubsidie 2019 - Blijven Bewegen in het Beweegziekenhuis: borging middels kwaliteitsindicatoren
  • Het afgelopen jaar is de lijst van 23 kwaliteitsindicatoren voor het meten van beweegzorg gereduceerd naar een set van 7 kwaliteitsindicatoren. De subsidie van de NVZF heeft geholpen bij het opzetten van een grote multicenter studie naar de haalbaarheid van de indicatoren. Op dit moment zijn we de set in 11 Nederlandse ziekenhuizen (DZ, ETZ, Franciscus Gasthuis en Vlietland, MCL, MST, MUMC, NWZ, Radboudumc, UMCU, WZA en ZGT) op 55 afdelingen aan het testen. In deze sessie delen we de voorlopige resultaten met je. 

Spreker:

 • Emily Klooster, PhD student bij IQ Healthcare (Radboudumc), fysiotherapeut Deventer Ziekenhuis

 

NVZF Aanmoedigingssubsidie en ALV op donderdag 12 november

Tijdens de laatste sessie, op donderdag 12 november, wordt de jaarlijkse NVZF-Aanmoedigingssubsidie voor innovatie en onderzoek digitaal uitgereikt.

Je kunt je voor één of meerdere sessies afzonderlijk aanmelden. Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor deze sessies. Er is een maximum aantal deelnemers per sessie.

NVZF Aanmoedigingssubsidie en ALV op donderdag 12 november

Tijdens de laatste sessie, op donderdag 12 november, wordt de jaarlijkse NVZF-Aanmoedigingssubsidie voor innovatie en onderzoek digitaal uitgereikt.

Aansluitend aan deze sessie wordt de Algemene Ledenvergadering van de NVZF georganiseerd.
Meer informatie hierover lees je in de volgende nieuwsbrief.

Trefwoorden: