Barbara Tempert MST wint aanmoedigingssubsidie NVZF

16 nov 2020
De aanmoedigingssubsidie ziekenhuisfysiotherapie NVZF gaat dit jaar naar het onderzoek naar Neuromusculaire elektrostimulatie (NMES) bij patiënten met Covid-19 op de Intensive Care.

Ter afsluiting van de Week van de Ziekenhuisfysiotherapie nam Barbara Tempert, ziekenhuisfysiotherapeut van het Medisch Spectrum Twente (MST), de subsidie van € 2.500 in ontvangst. De eerste week van de ziekenhuisfysiotherapeut was een succes! Ruim 500 collega’s hebben één van de vier dagelijkse sessies gevolgd.

 

Barbara Tempert: ‘Wij willen onderzoeken wat het effect is van vroegtijdige interventie met NMES op de spierkracht van de M. quadriceps en de M. tibialis anterior van de ernstig zieke patiënt met een Covid-19 pneumonie. Door het verlies van kracht van deze spiergroepen te beperken is de patiënt eerder in staat tot het maken van een actieve en zelfstandige transfer. Hierdoor neemt de zorgzwaarte voor deze patiëntengroep af en neemt de kwaliteit van leven voor de patiënt toe.’

Een veilige en goed toepasbare interventie bij kwetsbare patiënten
‘In 2013 zijn wij als fysiotherapeuten van het Medisch Spectrum Twente gestart met een onderzoek naar de toepassing van NMES op de Intensive Care. Uit zowel de literatuur als uit onze eigen ervaring bleek dat het vroegtijdig inzetten van Neuromusculaire elektrostimulatie (NMES) op de IC bij patiënten met een ICU-acquired weakness ertoe bijdraagt dat er minder verval is in spierkracht en spiermassa bij ernstig zieke patiënten. NMES blijkt een veilige en goed toepasbare interventie bij deze kwetsbare patiënten.

Ook bij patiënten met Covid-19, die langdurig op de IC verblijven, zien we een instabiele fase en vervolgens een ernstige mate van spierzwakte. Opvallend vaak is er sprake van verminderde kracht in de onderste extremiteiten en een voetheffersparese, waardoor de patiënt beperkt is in het staan en lopen. Dit zorgt ervoor dat de patiënt langdurig zorg nodig heeft, zowel op de IC als in het vervolgtraject op de afdeling en in het revalidatietraject daarna.’

Je kunt de pitch met meer informatie over het onderzoek hier terug kijken. Barbara zal op het Jaarcongres in 2021 de resultaten van haar onderzoek presenteren.

Trefwoorden: